Αρχές Μάιου προκηρύσσεται το νέο πρόγραμμα «εξοικονομώ κατ΄οίκον ΙΙ» για 20.000 κατοικίες,  προϋπολογισμού  250 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με ανακοίνωσεις του ΥΠΕΝ Γ. Σταθάκη.

-«Το θέμα της χρηματοδότησης του προγράμματος έχει κλείσει», δήλωσε ο υπουργός ΠΕΝ την Τρίτη σε συνέντευξη Τύπου στην Αλεξανδρούπολη, στο πλαίσιο περιοδείας του στο νομό Έβρου και επανέλαβε την Τετάρτη στην Αθήνα, σε κατ ιδίαν συνομιλία του με διαπιστευμένους δημοσιογράφους στο ΥΠΕΝ, στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση των νέων Τοπικών Χωρικών Σχεδίων.

Σημειώνεται ότι για την εξασφάλιση της χρηματοδότησης του προγράμματος μεσολάβησαν συμφωνίες μεταξύ Τραπεζών και ΥΠΕΝ. Ο Γ. Συαθάκης σημείωσε ότι θα είναι ένα ξεχωριστό πρόγραμμα, συνέχεια του «εξοικονομώ κατ΄οίκον ΙΙ», που βρίσκεταο σε εξέλιξη, θα έχει σε γενικές γραμμές τους ίδιους όρους και προυποθέσεις εφαφαρμογής   και ανακοίνωσε ότι «το νέο «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον» για άλλα 20.000 θα προκηρυχθεί μετά τις επόμενες δύο εβδομάδες».

Παράλληλα ο Γ. Σταθάκης δήλωσε «το θέμα της χρηματοδότησης όλων αυτών των προσπαθειών έχει κλείσει» και ανήγγειλε ότι εξασφαλίζεται 1 δις ευρώ ακόμη,  που θα πάει στην εξοικονόμηση ενέργειας σε δημόσια κτίρια. Δηλαδή νοσοκομεία, σχολεία, δημαρχεία, υποδομές, αεροδρόμιο, λιμάνια και αυτό αποτέλεσε θέμα συζήτησης με πολλούς φορείς της περιοχής του Έβρου».

Όροι και προϋποθέσεις

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα γνωστές πληροφορίες, οι όροι και οι προϋποθέσεις συμμετοχής στο νέο «εξοικονομώ κατ΄οίκον ΙΙ» για 20.000 κατοικίες θα είναι κατά βάση οι ίδιες με αυτές του προγράμματος για 50.000 κατοικίες, που  ξεκίνησε να «τρέχει» σταδιακά από τον Μάρτιο του 2018 ανά ομάδα περιφερειών και σήμερα βρίσκεται στη διαδικασία υλοποίησης.

Αυτή τη φορά, όπως σημειώνεται αρμοδίως δεν θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας στο πρόγραμμα, που είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξει «μπλακάουτ» στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του προγράμματος από τις μαζικές και ταυτόχρονες υποβολές των δηλώσεων, αλλά θα δοθεί χρόνος εύλογης προθεσμίας για την εκδήλωση ενδιαφέροντος στο πρόγραμμα.

ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΩΝ

Πρόγραμμα Εξοικονομώ Κατ' Οίκον

Πρόγραμμα Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον

Στο νέο πρόγραμμα το ύψος της επιχορήγησης των συνολικών δαπανών θα κυμαίνεται μέχρι το ποσοστό του 70%, ανάλογα µε τα εισοδήματα του αιτούντος. Θα υπάρχουν και πάλι επτά εισοδηματικές κατηγορίες. Το υπόλοιπο, πέραν της επιδότησης, ποσό θα καλύπτεται είτε µε ίδια κεφάλαια είτε µε τη σύναψη δανείου, στο οποίο το επιτόκιο μελετάται να είναι επιδοτούμενο κατά 100%.

Παρεμβάσεις

Οι παρεμβάσεις που χρηματοδοτούνται είναι τέσσερις:

  • Αντικατάσταση κουφωμάτων.
  • Τοποθέτηση ή αναβάθμιση θερμομόνωσης.
  • Αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης ή ψύξης.
  • Σύστημα ζεστού νερού χρήσης µε χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Επιλέξιμες ιδιοκτησίες

Οι επιλέξιμες για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα κατοικίες είναι η μονοκατοικία, η πολυκατοικία καθώς και το μεμονωμένο διαμέρισμα.

Δεν είναι επιλέξιμες οι ιδιοκτησίες του κτιρίου που δεν χρησιμοποιούνται για κατοικία. Θα πρέπει επίσης να χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία, να υφίσταται νόμιμα, να έχει καταταχθεί βάσει του πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης σε κατηγορία ίση ή χαμηλότερη της «Δ» και να µην έχει κριθεί κατεδαφιστέα η να έχει προηγηθεί διαδικασία τακτοποίησης.

Πηγή: ecopress.gr

Με εκτίμηση Promec.