Τρια δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για το άνοιγμα του «Εξοικονομώ» και σε επιχειρήσεις και ξενοδοχεία. Απλοποίηση των διαδικασιών για την αδειοδότηση των ΑΠΕ. Τί έδειξε η έκθεση του ΙΕΝΕ για το ενεργειακό τοπίο της χώρας.

Την πρόθεση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να επεκταθεί το πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» σε επιχειρήσεις, ξενοδοχεία και δημόσια κτήρια τόνισε η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Ενέργειας κ. Αλεξάνδρα Σδούκου μιλώντας σήμερα στην παρουσίαση της Ετήσιας Έκθεσης του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης για το 2020. Η κ. Σδούκου σημείωσε επίσης ότι το υπουργείο προχωράει στην απλοποίηση των διαδικασιών για την αδειοδότηση των ΑΠΕ και όπως είπε «στο πρώτο τρίμηνο του 2021 θα φέρουμε τον νέο νόμο για τη δεύτερη φάση της απλοποίησης».

Ειδικότερα, η κ. Σδούκου τόνισε «αν δεν τις απλοποιήσουμε τις διαδικασίες τόσο στους διαχειριστές σε ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ όσο και τις άδειες εγκατάστασης και λειτουργίας, δεν θα καταφέρουμε να πετύχουμε τους στόχους του ΕΣΕΚ». Είπε επίσης ότι αναβαθμίζεται το πληροφοριακό σύστημα της ΡΑΕ ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία των αδειοδοτήσεων και να υλοποιηθούν οι σχεδιαζόμενες επενδύσεις.

Αναφερόμενη στο στόχο του υπουργείου για 60.000 ενεργειακές ανακαινίσεις κτηρίων μέσω του προγράμματος Εξοικονομώ – Αυτονομώ σημείωσε ότι είναι ένας φιλόδοξος στόχος και του προγράμματος σε επιχειρήσεις, ξενοδοχεία και δημόσια κτήρια για το οποίο το υπουργείο έχει ζητήσει επιπλέον 3 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (Recovery and Resilience Facility, RRF), χωρίς να αναφερθεί πιο αναλυτικά ωστόσο στο χρονοδιάγραμμα και τον τρόπο διάθεσης των επιπλέον ποσών.

Δυναμικό ενεργειακό σύμφωνα με την Ετήσια Έκθεση του ΙΕΝΕ
Κλίμα υψηλών προσδοκιών για μία νέα δυναμική ανάπτυξης στην ελληνική αγορά ενέργειας διαμορφώθηκε τη φετινή χρονιά, παρά τις σημαντικές επιπτώσεις που είχε ο κορονοϊός στην εγχώρια ζήτηση, όπως φαίνεται στην Ετήσια Έκθεση του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ) για το 2020.

Όπως τονίζει η Έκθεση, ένα ιδιαιτέρως δυναμικό ενεργειακό τοπίο έχει διαμορφωθεί ως αποτέλεσμα των σημαντικών εξελίξεων όπως το πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης, η μεγάλη διείσδυση των ΑΠΕ, η ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών, οι πρωτοβουλίες ενίσχυσης της ηλεκτροκίνησης και των καθαρών καυσίμων κ.α.. Παράλληλα, νέες εμπορικές και επενδυτικές ευκαιρίες δημιουργούνται σε περιφερειακό επίπεδο, με το ελληνικό ενεργειακό σύστημα να αναπτύσσει όλο και στενότερες συνεργασίες με τις γειτονικές χώρες (π.χ. electricity market coupling, νέοι διασυνδετήριοι αγωγοί φυσικού αερίου κ.λπ.).

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της Έκθεσης, όπως αυτά παρουσιάστηκαν κατά την εκδήλωση, τη φετινή χρονιά οι καταναλωτές ωφελήθηκαν σημαντικά από την ανάπτυξη του υγιούς ανταγωνισμού στη λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας – όπου με βάση στοιχεία για τον Οκτώβριο του 2020 δραστηριοποιούνται 30 προμηθευτές – και φυσικού αερίου, όπου δραστηριοποιούνται 24 προμηθευτές. Θετικό ρόλο διαδραμάτισε και το νέο εργαλείο σύγκρισης τιμών ρεύματος και φυσικού αερίου της ΡΑΕ, ενώ προχώρησε και το Πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» («Εξοικονομώ κατ’ Οίκον»).

Επιπλέον, η εφαρμογή του Target Model και η έναρξη του Χρηματιστηρίου Ενέργειας καταγράφεται ως κομβική εξέλιξη, ενώ υπογραμμίζεται και ότι εντός του 2021 αναμένεται η πλήρης πλατφόρμα εμπορίας φυσικού αερίου (Gas trading hub) μέσω του HTP. Οι ενεργειακές ιδιωτικοποιήσεις (ιδιωτικοποίηση ΔΕΔΔΗΕ, ΔΕΠΑ Εμπορίας και Υποδομών, περαιτέρω πώληση ΑΔΜΗΕ, μείωση της συμμετοχής του Δημοσίου στα ΕΛΠΕ) συμπεριλαμβάνονται επίσης στα βασικότερα σημεία στα οποία εστιάζει η Έκθεση.

Μεταξύ άλλων η Έκθεση παρατηρεί ότι πρέπει να υπάρξει δημιουργία νέων ενεργειακών υποδομών και επέκταση των υφιστάμενων και, ακόμη, να διευκολυνθεί η είσοδος νέων παικτών στις αγορές ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου. Η Έκθεση, επιπρόσθετα, υπογραμμίζει την ανάγκη να υπάρξει ρυθμιστικό πλαίσιο για θαλάσσια αιολικά, μεγαλύτερη εστίαση στη μετάβαση προς την καθαρή ενέργεια αλλά και αντιμετώπιση της ενεργειακής ένδειας. Στην Έκθεση εντοπίζεται, ακόμη, η ανάγκη να συσταθεί από το ΥΠΕΝ ομάδα ειδικών υψηλού επιπέδου, με σκοπό τη διαμόρφωση ενός ρυθμιστικού πλαισίου για το υδρογόνο.

Η Ετήσια Έκθεση του ΙΕΝΕ αναφέρεται ακόμη στον Περιβαλλοντικό Νόμο 4685/2020, για τον οποίο συμπεραίνεται ότι απλοποιεί την αδειοδότηση των έργων ΑΠΕ και τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, ενώ εισάγει και ένα νέο, ευρωπαϊκό πλαίσιο για τις προστατευόμενες περιοχές.

Ο πρόεδρος του ΙΕΝΕ, Κωστής Σταμπολής, ο οποίος «άνοιξε» τη διαδικτυακή εκδήλωση, μετά από ένα εισαγωγικό σχόλιο, έδωσε τον λόγο στον Υπεύθυνο Μελετών του ΙΕΝΕ, Δημήτρη Μεζαρτάσογλου, και τον Επιστημονικό Συνεργάτη του Ινστιτούτου, Αλέξανδρο Κουτρουμπούση, οι οποίοι παρουσίασαν την Ετήσια Έκθεση για το 2020. Μετά από μια συνοπτική παρουσίαση των τάσεων και των προοπτικών της ελληνικής και παγκόσμιας οικονομίας αλλά και της παγκόσμιας και περιφερειακής αγοράς ενέργειας, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα στοιχεία που αναδεικνύει η Έκθεση σχετικά με την ελληνική ενεργειακή αγορά.

Την παρουσίαση της Ετήσιας Έκθεσης του ΙΕΝΕ για το 2020 σχολίασε ο Καθηγητής Ενεργειακής Οικονομίας στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Scientific Coordinator της E3 Modelling και Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του ΙΕΝΕ, καθ. Παντελής Κάπρος, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου.

Επιπλέον, με παρεμβάσεις τους συμμετείχαν ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας, καθ. Γιώργος Ιωάννου, η Αναπληρώτρια Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Chen Dong, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΑΠΕΕΠ, Ιωάννης Γιαρέντης και η Communications & CSR Manager του ΔΕΣΦΑ, Αναστασία Χατζηαντωνίου.

Πηγή: www.businessdaily.gr